Međugeneracijski dijalog

RADIONICA ZA RODITELJE I ODRASLU DJECU

14.-16. lipnja 2019., Zagreb

Voditelji: dr. Ljiljana Bastaić i doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić

“U generacijskoj radionici sudjelovala sam sa svojom odraslom kćeri. Bila sam veoma sretna kada je pristala ići sa mnom, jer je transgeneracijsko prenošenje kontraproduktivnih obrazaca tema koja me dugo zaokuplja, kao i načini kako se to prenošenje može ublažiti. Koncept radionice bio mi je iznimno zanimljiv, a sama procedura djelomično poznata jer se naslanja na koncepte s kojima i sama radim. Proces je bio zahtjevan i zahvalna sam, kako svojoj kćeri tako i sebi na činjenici da smo obje odlučile sudjelovati. Vrlo vješto osmišljena i vođena radionica donijela mi je novu razinu razumijevanja odnosa s kćeri , ali i razumijevanja sebe kao majke.  Ponovno su mi se „osvijetlili“ neki moji nesvjesni obrasci, ne samo u odnosu sa svojom odraslom kćeri, nego i u odnosima s drugim meni bliskim ljudima. Prekrasna spoznaja da kao roditelj itekako imam prostora za rast i razvoj, bila je za mene pravi poklon. Čitav je trodnevni proces bio vođen s puno poštovanja, topline i razumijevanja za različitost naših ljudskih potencijala i sudbina.“( Lj.B. majka)

Koncept radionice osmislili su dr. Roland i dr. Sabine Bösel, bračni par poznatih psihoterapeuta iz Beča.

Kako biste doznali više o njihovom radu, pogledajte stranicu:

http://www.generationen-dialog.com/a-contribution-to-peace

Što je obiteljsko emocionalno naslijeđe?

Problematični obiteljski modeli mogu sabotirati individualni rast i razvoj, utjecati na romantične veze i negativno utjecati na stil roditeljske brige. Bez obzira imamo li s roditeljem ili pak svojim odraslim djetetom težak ili dobar odnos, svi se suočavamo s transgeneracijskim modelima koji nam više ne služe.

Ova je radionica namijenjena parovima koje čine roditelj i jedno odraslo dijete koji žele postići višu razinu uzajamnog odnosa. Kroz vođenje dijaloga u strukturiranoj i podražavajućoj atmosferi, par roditelj/odraslo dijete može istraživati dinamiku međusobnog odnosa te tako započeti proces iscjeljenja i otkrivanja novih izvora snage. To im omogućuje da otpuste stare obiteljske modele i počnu kreirati novo ozračje poštovanja, ljubavi i podrške.

U ovoj ćete radionici:

  • Vježbati načine interakcije koji su puni poštovanja kako biste mogli ostvariti uzajamno zadovoljavajući odnos razumijevanja.
  • U sigurnom ćete okružju moći izraziti neizrečene osjećaje, raščistiti nesporazume i iscijeliti stare povrede.
  • Započeti proces razrješenja obiteljskih tema i graditi nove modele koji će podržati, kako vaš sadašnji odnos tako i onaj budućih generacija.

Ovo je radionica za vas ako želite:

  • Unaprijediti odnos s roditeljem ili svojim odraslim djetetom.
  • Riješiti se starih obiteljskih modela.
  • U sigurnom ozračju poraditi na stvarima koje dugo „nosite“.
  • Ostvariti odraslo – odrasli odnos jedno s drugim.

Na radionici imate mogućnost:

  • Vidjeti demonstraciju svakog strukturiranog dijaloga. U svom ćete radu imati podršku i pomoć asistenta, što će vam omogućiti da lakše slijedite strukturu dijaloga. Dužnost je asistenta da vam pomogne u onim situacijama u kojima se, eventualno, osjetite „blokirani“.
  • Pronaći i osjetiti međusobno razumijevanje i zajedništvo s ostalim polaznicima radionice, bilo da je riječ o roditeljima ili odrasloj djeci.

*****

Nije potrebno nikakvo iskustvo. Mnogi polaznici nikada nisu bili u terapiji ili na radionici.

Što su neki od polaznika rekli o radionici Međugeneracijskog dijaloga

„Na radionicu međugeneracijskog dijaloga došla sam ne znajući zapravo što mogu očekivati. Znala sam samo neke okvirne parametre, kao i da je radionica koncipirana tako da se posvećuje puno vremena dijalogu između roditelja i djece. Budući da sam oduvijek bila bliska sa svojom majkom, bila sam uvjerena da između nas i nema mnogo toga što je ostalo neizgovoreno i nerazriješeno. Uz predivnu podršku voditelja i asistenata na radionici, majci i meni pružena je prilika da razgovaramo o dubokim i kompleksnim stvarima koje kroz svoj svakodnevni odnos nismo mogle „dotaknuti“. Zahvalna sam na toj mogućnosti da unaprijedim, kako sebe tako i  naš odnos.“ (C.B.B. kći)

Premda sam psiholog i terapeut, svjesna sam da u roditeljskom odnosu ponekad griješim. Osobito kad preda mnom više nisu djeca, nego već odrasle osobe. Stoga sam bila zahvalna kada sam na radionici imala priliku razgovarati sa svojim sinom na neki novi, potpuniji način, jasnije ga vidjeti i prepoznati njegove potrebe. Bliskost koju smo imali  za mene je dobila još jednu dimenziju, obilježenu razumijevanjem i uvažavanjem. Osim naše otvorenosti za rad na odnosu, tome su doprinijeli iskusni voditelji, sigurno okružje i dobri alati”. (V.M. majka)

“Kada me moja majka nagovarala da se uključim u generacijsku radionicu, nisam bio oduševljen. Točnije, jedva sam pristao. Poslije radionice bio sam joj zahvalan. Bolje sam upoznao svoju majku i to je pozitivno utjecalo na naše odnose” (M.P. sin)

“Željela sam sudjelovati, bila sam tužna što mojih roditelja nema da ih povedem na to iskustvo u radionici, no moj sin je pristao i ja sam mu zahvalna na tome. Bilo je to divno iskustvo koje je našem odnosu dalo novo nadahnuće.” (T.Ž.P. majka)

“Radionicu pamtim kao poučno iskustvo. Prvi sam put s mamom razgovarao tako iskreno i zbog toga sam se osjećao mirnije. Mislim da smo se uspjeli bolje međusobno doživjeti i osjećaje izraziti jasnije. Cijenim to što sam mogao proživjeti takvo iskustvo uz mamu”. (A. M. sin)

*****

Kakva biste željeli da bude vaša priča?

VODITELJI RADIONICE

dr. Ljiljana BastaićLjiljana je psihijatrica i psihoterapeutkinja sa certifikatom iz Gestalt terapije i Imago terapije odnosa. Klinički je trener za IGW Centar Zagreb i trener Međunarodnog Instituta za Imago terapiju. Prisustvovala je radionici sa svojom kćeri nakon čega je završila dodatni trening kako bi dobila certifikat i mogla voditi radionice Međugeneracijskog dijaloga. Živi u Zagrebu, educira u Hrvatskoj i internacionalno.
doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević DrakulićAleksandra je klinička psihologinja i psihoterapeutkinja s certifikatom iz Imago terapije odnosa, obiteljske i partnerske terapije i psihodrame. Na radionici Međugeneracijskog dijaloga bila je sa svojom majkom nakon čega je završila dodatni trening kako bi s Ljiljanom mogla voditi ovu radionicu.Živi sa suprugom i sinom. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu radi kao nastavnica.

REGISTRACIJA ZA RADIONICU – MEĐUGENERACIJSKI DIJALOG

LOKACIJA: Češka Beseda, Šubićeva 20 / I kat, 10000 Zagreb

DATUM I VRIJEME:

Petak, 14. lipnja 2019.               14:00 – 21:00 


Subota, 15. lipnja 2019.               9:30 – 19:00

Nedjelja, 16. lipnja 2019.              9:30 – 15:00

KOTIZACIJA: 2 000,00 KN po osobi. 1 500,00 KN po osobi za članove DITH i edukante 

Rezervirajte svoje mjesto odmah jer na radionici ima mjesta samo za 7 parova.

Registracija se zaključuje 1. svibnja 2019. Kotizacija se uplaćuje do 15. svibnja.

Registrirajte se e-mailom na ljiljana.bastaic@gmail.com s imenima i e-mail adresama obaju polaznika  

http://www.generationen-dialog.com/a-contribution-to-peace